<> Σοφοκλή Αντιγόνη
 

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

Εκπαιδευτική Ιστοσελίδα

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Σοφοκλή Αντιγόνη

E-mail Εκτύπωση PDF

Μια εξαιρετική παράσταση αρχαίου θεάτρου, την Αντιγόνη του Σοφοκλή,  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές της Β Λυκείου του σχολείου κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα την Δευτέρα το πρωί  13/1/14 .  Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αναπαράσταση ενός κειμένου που διδάσκονται στην τάξη και βρήκαν την παράσταση πολύ ενδιαφέρουσα.

Στοιχεία παράστασης 

 Η Αντιγόνη του Σοφοκλή ανήκει στη διδακτέα ύλη του Λυκείου. Ανέβηκε για εκπαιδευτικούς λόγους και έχει διανύσει με επιτυχία την πορεία της, αφού την έχουν ήδη παρακολουθήσει χιλιάδες μαθητές. Μετά την παρότρυνση κοινού, εκπαιδευτικών και κριτικών παρουσιάζεται και φέτος με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Άλμα, σε ειδικές πρωινές παραστάσεις για μαθητές.
Σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης:
 "Εικόνες σχηματισμένες στα σκυμμένα κεφάλια των μαθητών, σε αίθουσες διδασκαλίας, φράσεις αρχαίες, με νόημα που μόλις αχνοφαίνεται πίσω από τα πνεύματα και τις περισπωμένες, μεταφράσεις του φορτίου που έρχεται από το βάθος του χρόνου για να υπενθυμίσει το διαχρονικό των ζητημάτων που πραγματεύονται τα αρχαία κείμενα. 
Αντιγόνη και Κρέοντας, Αίμονας και Ισμήνη, Αγγελιοφόροι και Χορός, Τειρεσίας και η σκιά του πεθαμένου Οιδίποδα, τροφή για τη νεανική φαντασία, τροφή για την παράσταση του μύθου, επιθυμία της παράστασης για επικοινωνία με τα παιδιά που θα φτιάξουν τη ζωή τους στη σύγχρονη Θήβα. Απορίες. Το παράνομο της ταφής, που παραβιάζει το νόμο του κράτους, το ιερόσυλο της κρατικής απαγόρευσης, που παραβιάζει το εθιμικό δίκαιο και τους θεϊκούς νόμους, το δικαίωμα της επιλογής, η υποχρέωση του ηγέτη να προστατεύει την επικράτειά του και να διατηρεί την πειθαρχία. Ως πού φτάνουν τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας; Ως πού τολμούν οι πράξεις της αγάπης; Πού σταματά το καθήκον; Και τα πρόσωπα. Ενεργούν και παθαίνουν. Ο νομοθέτης και ο παραβάτης, ο Κρέοντας και η Αντιγόνη. Ή άραγε το ίδιο και το αυτό πρόσωπο; Ο συμμετέχων και ο απέχων, ο υποστηρικτής και ο ορθολογιστής, ο Αίμονας και η Ισμήνη. Ή μήπως η ίδια ανάγκη και προσφορά αγάπης; Ο λαός που παρακολουθεί, σιωπά και κρίνει θύματα ή θύτες;
Και ο στόχος. Όχι απόλυτα η απάντηση όλων των ερωτήσεων, όχι η ακριβής ενσάρκωση των προσώπων. Μα μια πρόταση, αυτή που προέκυψε από τις δικές μας απορίες, τη δική μας φαντασία, τη δική μας ανάγκη να αγγίξουμε ό,τι ποθούμε μα, γοητευτικά και τρομακτικά ταυτόχρονα, δεν καταφέρνουμε ποτέ να εξηγήσουμε πλήρως".
Πολλά ?ναι τα θάματα
πιο θάμ? απ? τον άνθρωπο τίποτα.
Αντιγόνη στ. 332-3"
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης
Σκηνοθεσία: Άρης Μιχόπουλος
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Κοστούμια: Σταματία Αντωνάτου
Σκηνικά: Άρης Μιχόπουλος
Δραματολογία: Κόννη Σοφιάδου
Ερμηνεύουν: Πολυτίμη Γιώτα, Θάλεια Γρίβα, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος,Αλίκη Ζαχαροπούλου, Σοφία Μπιλιάτη, Θανάσης Μπριάνας,
Δημήτρης Νικολαΐδης, Τάσος Σωτηράκης, Πάνος Τρουμπουνέλης, Γιώτα Τσιότσκα

Ακολουθούν βίντεο από την παράσταση ενώ προσεχώς θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα μας φωτογραφίες από το θέατρο   αλλά και την επίσκεψη μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την ίδια μέρα,

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 18 Ιανουάριος 2014 14:06  

TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Tελευταία ενημέρωση
18-06-2015 18:52
Last modified by: Maria Demirakou

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

 photo 86e46bc2-07bb-4144-ba66-90c821154889_zps3f69a2bd.jpg

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

79eaf725-a8bd-4c32-88fe-dba6e46e0f2a zps0d27191a

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 photo 9a70c010-08d1-4ac1-9b9f-ca6352b3c4d5_zps808693aa.jpg

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ

 photo d830d245-b157-474f-a77e-73aaa81caa20_zpseacc4a25.png

EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ


ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Sch.gr

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Ψηφιακο Σχολειο

 photo 27d3b0e6-ceae-4dfb-bb29-99fa1e95d07a_zps482655d8.jpg


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ