<> Ενημέρωση για την Φυματίωση
 

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

Εκπαιδευτική Ιστοσελίδα

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ενημέρωση για την Φυματίωση

E-mail Εκτύπωση PDF

Μια  πρώτη  ενημέρωση από έγκυρες πηγές του διαδικτύου :

ΚΕΕΛΠΝΟ

Υγειονομικός Χάρτης 

Infokids

Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Ιατρείο Φυματίωσης της Παιδικής Ηλικίας

 

H φυματίωση είναι μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες. Κάθε χρόνο η φυματίωση σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η φυματίωση μαστίζει την άνθρωποτητα για χιλιετίες. Σημάδια που φανερώνουν φυματίωση έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακές μούμιες και σε οστά που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 5000 χρόνια. Σήμερα, παρά τις προόδους στην θεραπεία, η φυματίωση είναι μια παγκόσμια πανδημία που πυροδοτείται και απο την έξαρση του AIDS, τη φτώχεια, την έλλειψη των υπηρεσιών υγείας και την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελέχων του βάκιλου που προκαλεί τη νόσο. 

Η φυματίωση εξαπλώνεται με αερομεταφερόμενα σταγονίδια, όταν ένα άτομο με λοίμωξη βήχει, συνομιλεί ή φτερνίζεται. Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται παρατεταμένη έκθεση σε μολυσμένο άτομο για να προσβληθεί κάποιος και ακόμη και τότε, ίσως να μην εμφανίστούν συμπτώματα της νόσου. 
Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, η φυματίωση μπορεί να αποβεί μοιραία. Με σωστή φροντίδα, ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις της φυματίωσης μπορεί να αντιμετωπίστούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σημεία και συμπτώματα της ενεργού πνευμονικής φυματίωσης περιλαμβάνουν:

  • Ο βήχας που διαρκεί τρεις ή περισσότερες εβδομάδες με πτύελα που συνήθως περιέχουν αίμα
  •  Ακούσια απώλεια βάρους
  •  Κόπωση 
  • Χαμηλός πυρετός
  •  Νυχτερινές εφιδρώσεις
  •  Ρίγη
  •  Απώλεια της όρεξης
  •  Πόνος στο θώρακα με την αναπνοή ή το βήχα (πλευρίτιδα)

Η φυματίωση μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, των οστών, του ουροποιητικού συστήματος, του κεντρικού νευρικού συστήματος, των μυών, του μυελού των οστών και του λεμφικού συστήματος. 

Όταν η φυματίωση εντοπίζεται σε όργανα εκτός των πνευμόνων τα σημεία και συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τα όργανα που εμπλέκονται. 

Πού οφείλεται;

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βακιλος του Koch είναι το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση και εξαπλώνεται με μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα όταν κάποιος με ενεργό μορφή της νόσου βήχει, μιλάει, γελάει, τραγουδάει ή φτερνίζεται. 

Είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσετε φυματίωση από ένα μέλος της οικογένειας ή της εργασίας σας. Σπάνια, μια έγκυος γυναίκα με ενεργό φυματίωση μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια στο έμβρυο.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο διαγνωστικό εργαλείο για τη φυματίωση είναι μια απλή δερματική δοκιμασία, η δοκιμασία Mantoux (μαντού). 

Για τη δοκιμασία Mantoux, μια μικρή ποσότητα της ουσίας που ονομάζεται φυματίνη ενίεται στο δέρμα του πήχη. Μέσα σε 48 έως 72 ώρες θα πρέπει να ελέγθει το χέρι για μια τοπική αντίδραση στο υλικό της ένεσης. Ανάλογα με την ανταπόκριση η δοκιμή είναι θετική ή αρνητική. Μια θετική απάντηση χαρακτηρίζεται από σκληρό και πρησμένο δέρμα στο σημείο της ένεσης και τις περισσότερες φορές είναι ένδειξη φυματίωσης. 

Η δοκιμασία Mantoux δεν είναι τέλεια, είναι δυνατόν να έχουμε είτε ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά τεστ. Ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι το τεστ είναι θετικό ενώ δεν έχετε φυματίωση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν είστε μολυσμένοι με άλλο μυκοβακτηρίδιο εκτός από αυτό που προκαλεί τη φυματίωση ή εάν έχετε εμβολιαστεί το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης που χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης φυματίωσης. 

Περαιτέρω δοκιμές 

Αν τα αποτελέσματα του ελέγχου της φυματίωσης είναι θετικά, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις, για να προσδιοριστεί περαιτέρω η επέκταση της νόσου.

Οι δοκιμές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν: 

  • Ακτινογραφία θώρακα.
  •  Εξετάσεις πτυέλων για την εύρεση του βακίλου

Κι αν η  δοκιμασία μου είναι αρνητική; 

Έχοντας μικρή ή καθόλου αντίδραση στη δοκιμασία Mantoux συνήθως σημαίνει ότι δεν είστε μολυσμένοι από φυματίωση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχει φυματίωση, παρά τα αρνητικά τεστ. 

Λόγοι για μια ψευδώς αρνητική δοκιμασία περιλαμβάνουν:

  • Πολύ πρόσφατη μόλυνση με φυματίωση καθώς χρειάζονται οκτώ έως δέκα εβδομάδες για το σώμα σας να αντιδράσει στη δερματική δοκιμασία και ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη δοκιμή σε λίγους μήνες.
  •  Σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως εάν έχετε AIDS ή αν λαμβάνετε κορτικοστεροειδή ή χημειοθεραπεία.
  •  Ο εμβολιασμός με ζωντανό ιό. Τα εμβόλια που περιέχουν ένα ζωντανό ιό, όπως η ιλαρά ή το εμβόλιο της ευλογιάς.
  •  Λάθη κατά την πραγματοποίηση της δοκιμασίας. Μερικές φορές η φυματίνη μπορεί να ενίεται πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας. Στην περίπτωση αυτή εάν έχετε αντίδραση μπορεί να μην είναι ορατή.

Πως θεραπεύεται;

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, τα άτομα με φυματίωση απομονώνονταν στα σανατόρια με καθαρό, κρύο αέρα, άφθονη τροφή γιατί πίστευαν ότι έτσι θα θεραπευόταν η νόσος και εμπόδιζε την εξάπλωσή της σε άλλους. 

Σήμερα, η φαρμακευτική αγωγή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της φυματίωσης. Η θεραπεία είναι χρονοβόρα. Κανονικά, λαμβάνονται αντιβιοτικά για έξι έως 12 μήνες για να καταστρέψουν το βάκιλο. Η ακριβής διάρκεια των φαρμάκων και της θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία, τη συνολική υγεία, τα αποτελέσματα των τεστ ευαισθησίας, και αν έχετε ενεργό ή ανενεργό φυματίωση. 

Η ολοκλήρωση της θεραπείας είναι απαραίτητη 

Επειδή τα βακτήρια της φυματίωσης αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς, η θεραπεία για ενεργό λοίμωξη είναι χρονοβόρα - συνήθως έξι έως δώδεκα μήνες. Μετά από μερικές εβδομάδες, δεν είναι πλέον μεταδοτική και μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε την πλήρη διάρκεια της θεραπείας λαμβάνοντας τα φάρμακα όπως ακριβώς προβλέπεται από το γιατρό σας.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

Η πνευμονική φυματίωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των πνευμόνων όταν δεν διαγνωσθεί και θεραπευτεί νωρίς. Αθεράπευτη ενεργή νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος όπου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η πιο σοβαρή επιπλοκή, όμως, είναι η αναζωπύρωση της φυματίωσης μετά την αρχική λοίμωξη και η ανάπτυξη στελεχών της νόσου ανθεκτικών στα φάρμακα.

Πως μπορεί να προληφθεί;

Σε γενικές γραμμές, η φυματίωση είναι μια ασθένεια που προλαμβάνεται. Από άποψη δημόσιας υγείας, ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωση και η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. 
Επίσης υπάρχει και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικία που είναι πιο αποτελεσματικό.

Πηγή Υγειoνομικός Χάρτης


Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2014 17:15  

TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Tελευταία ενημέρωση
18-06-2015 18:52
Last modified by: Maria Demirakou

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

 photo 86e46bc2-07bb-4144-ba66-90c821154889_zps3f69a2bd.jpg

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

79eaf725-a8bd-4c32-88fe-dba6e46e0f2a zps0d27191a

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 photo 9a70c010-08d1-4ac1-9b9f-ca6352b3c4d5_zps808693aa.jpg

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ

 photo d830d245-b157-474f-a77e-73aaa81caa20_zpseacc4a25.png

EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ


ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Sch.gr

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Ψηφιακο Σχολειο

 photo 27d3b0e6-ceae-4dfb-bb29-99fa1e95d07a_zps482655d8.jpg


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ